Tuesday, January 8, 2013

UPU ? help me !



good evening all :)
okay , starting from now , no more tears drop ! tayah nak busy body pasal orang lain , tayah nak kacau kacau hidup sapa sapa dah . just think for my future . and i'm sorry sebab online tak tentu pasal nih . but for your information , i want to search many thing ! and ofcourse about my study .


now , aku taktahu nak bising bising kat sapa dah . dulu takpa lahh . nak isi matrik pun aku tanya berjuta soalan kat semuaorang . now , UPU ! akutaktahu nak tanya sapa dah . but aku still harap kau boleh tolong aku . as friend :) and thankyou very very much kat sapa yang menolong tu , kawan kawan semua . esp AMIRAH HUSNA , and for MUNIRAH ZAKARIA , thankyou for your information kat group VALOUR :)




okay , sekarang masa untuk isi UPU
for students lepasan SPM 2012
and aku lah salah satunya tu :D
but aku tak sentuh lagi . langsung !
sebab taktahu nak pilih course apa


masa depan . sapa taknak masa depan yang cerah , right ? :)
semua orang nak masa depan yang cerah
okay , aku taktahu nak pilih apa act
antara medic , chemical engineering , account , microbiology
seriously taktahu nak buat pilihan . anyone ? help me


time mock interview kat sekolah haritu
aku pilih chemical engineering
then dia kata , sesuai sebab result chemistry aku elok
*takde lah elok sangat sebenarnya
then aku tanya interviewer tu
kalau aku amek medic , macam mana
then dia kata up to aku lah
even result tak berapa elok kalau ada usaha still bule medic tu
tapi aku takud tak bule sebab aku tak minat sangat science
but my father cakap , ' sayang pun boleh dipupuk , apa lagi minat '






so , ending dia , still tak tahu nak amek apa . hihi . kalau ada information , share share lah ye :)
thankyou very much ! :)


11 comments:

Cik Zara said...

pilih la yang awak betul2 minat sebab nanti menyesal tak sudah.kalau x boleh bawak sekurangnya awak puas hati sebab itu pilihan awak.jadi kena berusaha untuk berjaya.dan yang pling penting jangan ikut kawan sebab kawan boleh cari dimana2 je.good luck!

kopi pasta said...

kat sini midset silap. terer kimia tak semestinya boleh pergi chem eng...chemical engineering, ni memerlukan fizik lebih drp kimia...

uncle said...

kalau uncle...err better amik chemical engineering..sebab kamu tu pakar dalam bidang tu..nanti time belajar tak lah susah mana pun...selesa tak payah nak cuba benda baru macam medic tu..

tapi ikut kemahuan kamu la.. kalau minat medic, kalau ada kemahuan untuk belajar lagi...sure y not..teruskan je niat tu, lagipun medic pun bagus jugak..luas dia punya skop berbanding chemical engineering..

sorilah uncle tak berapa pandai nak kasi advise..lulusan setakat SPM jer hhihihi

Fieza said...

Hye dear, thanks singgah blog fieza. fieza follow sini. hehe. urm,better awk pilih corse yg awk betul2 minat. kalau awk minat part chemical engineering, apa salahnye u try kan :) adik fieza pon mcm awk jgk. Lebih hebat kimia dr fizik. so, nak amik medic tak past, dia amik biomedic..ikut kata hati nysa k. :)

haz said...

in my opinionla kan..

amik ikt mint penting, tengok job prospect kt luar pn penting..

kalau amik chemical engineering ni mcm x best. sebab dh ramai sgt graduate bidang engineering ni. n major yg berjaya dpt carier dlm bidg yg btul pn lelaki. sbb diorg x cye sgt permpn ni. if permpn dpt pn sgt bz ngn keje. x de mse dgn family. eceh. haha. mengarut je haz ni. tp ok je kalau nk amik kos ni. terpulang ^^

if medic lak, pun dh ramai amik. tp still ok lagi. kalau awk nk amik ni, kne sediakn mental n fizikal untuk menghadap buku tebal yg banyak 24/7. xD 1 sem pun byk paper kne amik. byk kena hafal. tp mse dpn pn boleh thn cerh. kot. haha. sbb byk sgt org yg pandai dlm medic ni, selalunye diorg akn amik pekerja yg dpt pointer yg tggi. but yeah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan kan.. =)

account, ni pun better. tp sgt byk pengiraan. time exam nanti pun punyalah panjang lebar kertas dia bg untung buat kira2. =P take this if u like doing math. jgn amiik kalau ur math's k.o. ssh nak hidup nanti. keh3

microbiology.. hurm.. yg ni pun lebih kurg mcm medic td gak. will ended up keje dlm lab. generally la. haz pn x sure sgt. haha. n yes byk kne hafal gak. but actually smua kos kne hafal kan. just deal with it.

so semuanya balik kpda mint n kemahuan kte n peluang pekerjaan yg tggi di luar sna. setiap yg kte decide pasti ada hikmahnya kan. just go with the flow and pray for our future.

as for me amik IT. mint men computer tu mmg mint. lg satu plh sbb job prospect kt luar dlm bidg ni sgt tggi. n mula2 mmg x sangka akn dpt subject yg ssh mcm coding bagai tu. tp just go with the flow n try mint n buat sehbes baik. even kte x reti n x mint, just try our best k.

it's all depends on u now. I just giving the opinion. n some of it just nonsense. jgn caya sgt. haha. try google pasl kos tu, fikir baik2, for ur own benefit, buat solat istikharah n decide. =)

shahrayyan said...

awak..! same goes to me.. saya pon tak tau lagi nak pilih course ape.. padahal da beli no pin.. hehe.. but i still prefer to take mechanical engineering

RadhiahIlyas ッ said...

sama laa kite! tak tahu nak amek course apa? pning2.. :)

shahrayyan said...

matbe this could help u..
http://malissa-ali.blogspot.com/2013/01/senarai-semak-sebelum-memohon-ipta-guna.html

ShazlinaSaad said...

salam...
salam perkenalan dari kak ina :)

kalau ikot akak, better adik pilih yg mana adik betul2 minat..jgn ikut kawan2, yg nak belajar nnt adik sendri, bukan org lain kan :)
apa2 pun, gud luck dari akak, moga pilihan adik nnti yg terbaik.. dan jgn lupa yg terpenting, doa dan istikarah..

sabella mohamad said...

haaa bella pun tengah godek godek borang upu ni . selamat mengisi borang upu untuk bella & nisa . hahaha

Anonymous said...

Allah kan ada. Kalau confuse istikharah jalan terbaik :) goodluck !

ALL RIGHT RESERVED BY KHOIRUN ANNISYAK